Mette van Kruijsbergen wil ‘even een balletje opgooien’ bij onderzoekers en eHealth developers.
‘Er een klap op geven’, ‘scrummen’, ‘dit komt volgende week in de sprint’ en natuurlijk de mooiste: ‘het tegen iemand aanhouden’. Deze prachtige uitspraken heb ik meermaals voorbij horen komen in overleg met eHealth developers en leidde tot absolute verwarring of de slappe lach bij de onderzoekers aan tafel.
Hoewel het voor mij als onderzoeker vage uitdrukkingen zijn, zijn dit voor mijn eigen in-huis eHealth expert (senior game-artist) vaak normale vaktermen die binnen de ‘agile’-werkmethode vallen. Onderzoekers kunnen er zelf trouwens ook wat van, met die vage vaktermen! ‘Intervention Mapping toepassen’, ‘hoe gaan we RCT’s inrichten?’, ‘Delphi-rondes houden’, ‘op een call schrijven’.
Ergens moeten we toch de palen gaan slaan om een fundering te leggen voor een samenwerking tussen onderzoekers en developers in innovatieve zorgprojecten. Dus wordt communicatie in de toekomst nog belangrijker, zeker nu de zorgbehoefte gaat groeien en technologie de toekomst heeft!
Op het eerste gezicht lijken dit twee werelden die moeilijk samen gaan. Kijk maar naar de vooroordelen die in beide werelden spelen: onderzoekers zijn conservatieve, fantasieloze mensen die vooral bepaalde variabelen volgens de wetenschappelijke regels (lees: zonder teveel gedoe) in een app willen hebben. De progressieve ‘agile’ developers staan daar lijnrecht tegenover: graag willen ze creatieve vrijheid om niet alleen een app te ontwikkelen, maar de gehele user experience (lees: met veel gedoe).
Gelukkig hebben we het dan over uitersten en zijn er vanuit beide werelden pioniers en zelfs al veteranen die de handen ineen hebben geslagen en succesvolle zorginnovaties hebben ontwikkeld. Zij hebben laten zien wat de kracht van zorgapplicaties kan zijn: toegankelijke, ondersteunende apps voor patiënten en zorgprofessionals.
Om tot zo’n succesvolle innovatie te komen is het belangrijk elkaars taal te begrijpen. Kortom: wees niet bang om elkaar vragen te stellen! Bespreek vooraf wat de verwachtingen en mogelijkheden zijn en blijf tijdens het gehele proces met elkaar communiceren. Zorg dat je na elke ‘sprint’ aan beide kanten duidelijk hebt waar het project staat en welke richting je op wilt gaan.
Om zelf ook een stapje in de goede richting te zetten is deze blog geschreven door een zeer fantasieloze onderzoeker en een zweverige digitale kunstenaar.
Mette van Kruijsbergen is junior onderzoeker bij project Impact op Meedoen en bij het SMA-onderzoek: Impact op Ouders; de zorgopgave van ouders die zorgen voor een kind met SMA.