Het woord project is afgeleid uit het Latijn, is in 1613 voor het eerst aangetroffen en betekent zoveel als ‘ontwerp of plan’. Een project begint wat mij betreft dan ook echt eerst met een ontwerp, een creatieve uitdaging én een tripje naar de bouwmarkt.
Projecten zijn er in veel verschillende vormen en maten. De ‘traditionele’ onderzoeksprojecten waarbij data verzameld worden die gepubliceerd worden in wetenschappelijke tijdschriften. Implementatieprojecten die wetenschappelijke kennis omzetten in praktische tools en interventies. En natuurlijk ook de projecten op de werkvloer die weer kennis naar de wetenschap brengen. Het kan lijken of projecten alleen draaien om het beantwoorden van onderzoeksvragen of het opleveren van een tool of interventie. Maar schijn bedriegt; het gaat om het maken van een verschil. Een verschil in de zorg voor mensen, een verschil in kwaliteit van leven, een verschil voor professionals op de werkvloer. Om dat verschil te maken heb je meer nodig dan alleen je onderzoeksvraag, tool of interventie. Het vraagt een bredere kijk. Waar staan we met dit project binnen het werkveld? Waar gaan we naar toe, wie zijn onze partners, voorlopers en financiers? Welke patientenorganisaties zijn betrokken of kunnen we betrekken? Overzicht over het project en al deze aspecten is cruciaal.
Om inzicht te krijgen en te houden geloof ik in het belang van behang. Er is weinig dat zo veel voldoening geeft als het uitrollen van een rol behang en op de achterkant je hele project te schetsen. Van begin tot eind. Languit op tafel of op de grond. Gebruik kleuren, vormen en structuur om je project helemaal in kaart te brengen. Loop er omheen, neem afstand of zoom weer in. Het is bewezen dat in beweging komen, met je handen bezig zijn en het gebruik van kleuren je cognitieve proces ondersteunt en leidt tot betere resultaten. Je project komt letterlijk meer tot leven op zo’n rol behang. Het helpt je om een helder plan van aanpak te maken waar je je hele project van profiteert. En zeg nou zelf, met al dat thuiswerken is een nieuw printje op de muur toch ook wel weer eens lekker?
Geschreven door Maureen Bult (PhD), projectmanager voor PERRIN Next Step en PRO (Partnerschap in Revalidatie Onderzoek & Innovatie).