Terwijl buiten de temperatuur hoger en hoger werd, wilde mijn implementatie-temperatuur maar niet stijgen. Sinds juni 2018 ben ik implementatiemedewerker voor het Kenniscentrum en dat doe ik met heel veel plezier. Maar de vakantie is me dusdanig goed bevallen dat ik zelfs goed moest nadenken waar ik ook alweer mee bezig was.
Totdat ik een appje krijg van een ambassadeur van het PiP (Participatie in Perspectief) project. In dit project is gekeken naar de ervaringen van jongeren met CP rondom hun participatie. Dit is gedaan aan de hand van ervaringsverhalen van de jongeren. Ook waren een aantal jongeren (ambassadeurs) nauw betrokken bij de opzet en uitwerking van het onderzoek. Het PiP project heeft een aantal mooie producten opgeleverd waaronder de website www.WijenCP.nl.
Deze jonge meid die mij appt is in deze hitte naast de opdrachten die zij voor school moet doen ook nog bezig met het monteren van een filmpje om hun eigen website WijenCP te promoten. Wat geweldig hoe revalidanten/jongeren/kinderen/ouders enthousiast kunnen zijn over producten gemaakt voor deze doelgroep waarbij ze zelf ook een belangrijke rol in hebben gehad.
De taak aan ons zorgprofessionals is om dit enthousiasme te zien en te verspreiden onder de doelgroep zodat een bredere groep gebruik kan maken van deze mooie producten. Binnenkort komen er twee filmpjes (vlogs) na een leuke oproep van Joep Jansen (innovatiemedewerker). Eén gaat over het PiP project en de andere over de Kennisbank van de website www.schouders.nl. De Kennisbank is ontstaan uit de WWW-wijzer; een tool om ouders van kinderen met een beperking te helpen met zoeken naar informatie en het formuleren van een hulpvraag. Over deze website en ervaringen ermee maakt een ouder een enthousiaste vlog.
Mijn implementatietemperatuur is inmiddels gestegen naar een punt om weer met enthousiasme aan de slag te gaan. Prachtig om te zien dat het onderzoek dat we doen zo dicht bij de praktijk staat en – samen met de doelgroep (!) – leidt tot mooie en nuttige producten.
Houd deze website in de gaten: binnenkort zullen er twee leuke vlogs te zien zijn!
Geschreven door Emmeke Faas, fysiotherapeut De Kleine Prins Utrecht en implementatiemedewerker KCRU.