Datum van publicatie:

Van collega’s hoorde ik dat ze een Summer School hadden gevolgd. Ik moest bij een Summer School vooral aan een American High School denken en eerlijk gezegd ook aan in de schoolbanken zitten als anderen van hun zomervakantie genieten.

Ruim een jaar geleden, in april, ben ik begonnen als PhD student bij het ALS Centrum, afdeling revalidatie van het UMC Utrecht. Aan het begin van de PhD word je voor een introductie van het PhD-programma uitgenodigd, samen met alle nieuwe studenten van de revalidatie, die horen bij het programma Clinical and Experimental Neuroscience. Daar werd ons verteld over de Summer School die ieder jaar in april georganiseerd wordt. Summer School in april? De zomer verstreek dus met een leuke vakantie in Noord-Spanje, maar voor mijn eerste Summer School ervaring moest ik nog wat geduld hebben.

Op 22 april 2024 was het zover. Twee dagen waren we met een groep van rond 60 PhD studenten in Apeldoorn. Het voelde nog niet helemaal zomers, maar gelukkig waren de hagelbuien van begin april voorbij. De deelnemers waren een bonte groep, van net gestart tot kort voor de promotie staande, van projecten in de revalidatie over genetisch onderzoek tot modellen met muizen, studenten van binnen en buiten Europa en met diverse achtergronden.

Iedereen kreeg de kans zijn project met een poster voor te stellen en de dagen waren gevuld met lezingen en je kon aan workshops deelnemen. Wat was dat leerzaam! Zo heb ik onder andere geleerd hoe ik beter vergader en een vergadering voorzit voor een grote groep, hoe ik mijn project begrijpelijk kan uitleggen in drie minuten, wat zeker voor een onderzoeker, echt niet makkelijk was.

Er was uiteraard ook tijd om de medestudenten beter te leren kennen zoals tijdens oud-Hollandse spelletjes als ‘stokvangen’, ‘schijfschieten’ of ‘pluimerd’ en waar leer je iemand beter kennen dan tijdens een Pubquiz.

Het is toch wat zo’n Summer School. Volgend jaar begint mijn zomer weer in april!

Anna Schmidt is als PhD student verbonden aan het UMCU, KCRU en ALS Centrum. Haar project iALS@home richt zich op het implementeren van thuismonitoring in de ALS-zorg met het doel de kwaliteit van zorg te verbeteren voor mensen met ALS/PSMA/PLS en hun naasten.