Datum van publicatie:

BEWEGEN speelt een grote rol bij het herstel na een beroerte. Toch blijkt uit onderzoek dat mensen die na een beroerte zijn opgenomen in een Geriatrisch Revalidatiecentrum (GR) maar liefst 85% van hun wakkere tijd zitten of liggen. Terwijl bewegen bevorderend is voor snel herstel. EN het verkleint de kans op een nieuwe beroerte.

Draagbare technologie, zoals een app op de mobiele telefoon, Fitbit, smartwatch of stappenteller zou hier een oplossing kunnen bieden. Het kan revalidanten stimuleren om meer te bewegen en fysiotherapeuten voorzien van waardevolle informatie over het beweeggedrag van hun revalidant. Zodat zij hierop kunnen coachen. Maar waarom wordt deze technologie nog niet vaak ingezet in de GR?

In mijn onderzoek probeer ik te achterhalen waarom fysiotherapeuten terughoudend zijn in het gebruik van draagbare technologie bij deze groep patiënten. En wat zou helpen om deze technologie wél in te zetten. Tegenwoordig gebruiken we bijna allemaal wel technologie om te zien hoeveel we bewegen, dus waarom niet bij mensen die herstellen van een beroerte?

Als proef op de som ben ik (onderzoeker én fysiotherapeut) zelf op mijn GR afdeling eens gaan uitproberen hoe dat werkt, die technologie. Sommige revalidanten hebben een beweegapp op hun mobiele telefoon. En waren al gewend hun stappen bij te houden vóór de beroerte. Dat werkt wel. Maar niet als je je mobiel op je rollator legt in plaats van in je broekzak! En rollators, die hebben we veel in de GR. Net als leggings zonder broekzakken, want die gaan makkelijker aan, met één hand.

Meneer J., die door zijn verlamde been nogal ‘hinkt’ als hij loopt, vond het ronduit frustrerend. ‘Speciaal voor mij’ had hij een extra grote ronde gelopen met zijn mobiel. Had dat ‘rotding’ maar 12 stappen gemeten, dus zijn looppatroon niet als zodanig herkend….

Na bestudering van een uitgebreid assortiment draagbare technologie kochten we wat goedkope stappentellers met grote, duidelijke cijfers, dus ook geschikt voor ‘oude ogen’. Een knijpclip maakte het makkelijk om ze vast te maken, zelfs met één hand. Wat we merkten: de ‘dure’ meet beter dan de ‘goedkopere’ als je een beetje asymmetrisch loopt.

De revalidanten zijn wel ‘in’ voor de inzet van deze technologie, merkte ik. Toch blijkt uit gesprekken met de fysiotherapeuten dat er wel twijfels zijn. Als we door dit onderzoek de drempels voor het gebruik van draagbare technologie kunnen wegnemen, kunnen we deze misschien breder inzetten en zo de revalidatie na een beroerte in de GR verder verbeteren.

Geschreven door Marieke Geerars, promovendus, en fysiotherapeut op de CVA-revalidatie afdeling bij Axioncontinu, de Parkgraaf, Utrecht

Marieke Geerars-van der Ven