Hoewel de behandelmogelijkheden van een beroerte de afgelopen jaren sterk zijn verbeterd, houdt ongeveer de helft van de patiënten op de lange termijn last van een verminderde armfunctie. Dit kan erg lastig zijn in het dagelijks leven. Eline van Lieshout beschrijft in haar proefschrift een veelbelovende methode die het herstel tijdens het revalidatieproces kan bevorderen: transcraniële magnetische stimulatie.
Door het gebruik van transcraniële magnetische stimulatie (TMS) kan de ‘prikkelbaarheid’ van de hersenen weer in evenwicht worden gebracht. TMS is een techniek waarbij magnetische pulsen van buitenaf de hersenen in worden gestuurd. Na een beroerte is de prikkelbaarheid vaak veranderd en met TMS kunnen specifieke hersengebieden actiever of minder actief worden gemaakt, waardoor het weer meer in balans is. Er kan dus gericht gestimuleerd worden in het hersengebied waar de hand of arm wordt aangestuurd, waardoor de armfunctie kan verbeteren.
Vroeg beginnen met een TMS-behandeling loont, blijkt uit Elines onderzoek. Als binnen een maand na de beroerte gestart wordt met TMS, lijkt de kans op verbetering van de armfunctie hoger te zijn dan wanneer er later wordt begonnen. Patiënten die de behandeling ondergaan ervaren dit als prettig, comfortabel en effectief. Deze ervaringen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen en implementeren van hersenstimulatie in de klinische praktijk.
Eline van Lieshout verdedigt op 23 maart haar proefschrift met de titel Neurorehabilitation for upper limb recovery after stroke – the use of non-invasive brain stimulation.