Cognitieve klachten en cognitieve stoornissen zijn niet hetzelfde. Wat is precies het verschil tussen die twee en wat betekent dat voor de behandeling door de ergotherapeut?
De ergotherapeut komt in de praktijk vaak mensen tegen die verwezen zijn met cognitieve klachten, zoals concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Cognitieve klachten komen voor bij mensen met, maar ook vaak zonder hersenschade. Het is belangrijk dit onderscheid te maken. Cognitieve stoornissen zijn afwijkingen in functies die objectief kunnen worden vastgesteld met een test als onderdeel van het neuropsychologisch onderzoek (NPO). Daarmee wordt de capaciteit (wat iemand kan) gemeten.
Cognitieve klachten zijn subjectieve ervaringen (wat iemand voelt). Cognitieve klachten zijn lang niet altijd het gevolg van onderliggende hersenschade of cognitieve stoornissen. Een geheugenstoornis kan leiden tot vergeetachtigheid, maar vergeetachtigheid kan ook door andere factoren ontstaan, zoals vermoeidheid of stress. Gezien de impact van cognitieve klachten op het dagelijks leven is het belangrijk deze serieus te nemen en de cliënt te helpen om te herstellen of ermee om te (leren) gaan.
Het artikel is tot stand gekomen door de kennis van ergotherapie, neuropsychologie en revalidatiegeneeskunde te bundelen. Lees hier het hele artikel in Ergotherapie Magazine 4, 2023