Zorgzwaartemodel voor de medisch specialistische revalidatie (MSR)

In de MSR-branche speelt al jarenlang de behoefte aan het meten van de zorgzwaarte. Het algemeen heersende gevoel bij met name revalidatieverpleegkundigen is dat de zorgzwaarte van opgenomen patiënten toeneemt. Met een Zorgzwaartemodel-meetinstrument zou dit gevoel geobjectiveerd kunnen worden. In de MSR zijn meerdere initiatieven bekend voor het meten van zorgzwaarte, met wisselend succes. Het is bovendien de vraag wat “zorgzwaarte” precies is. En ook is niet duidelijk wat de waarde van het weten van die “zorgzwaarte” zou kunnen zijn.

Het meten van “zorgzwaarte” lijkt relevant te zijn voor het verlenen van medisch specialistische revalidatiezorg. Echter, het is niet duidelijk welke definitie “zorgzwaarte” heeft, en dus ook niet hoe “zorgzwaarte” objectief gemeten zou kunnen worden. Tot slot is ook niet duidelijk wat er in de praktijk met gemeten “zorgzwaarte”  gedaan zou kunnen worden.

Doel/vraagstelling

Doel: Het ontwikkelen van een model om “zorgzwaarte” in de MSR te meten.

Onderzoeksvragen:

  1. Wat is, binnen de context van medisch specialistische revalidatiezorg, de definitie van “zorgzwaarte”?
  2. Welke methoden van het meten van “zorgzwaarte” in de MSR bestaan er al en wat is de toegevoegde waarde van deze methoden?
  3. Kunnen we een voorspellend model ontwikkelen om “zorgzwaarte” te meten op basis van gegevens die standaard geregistreerd worden (bijv. scores op de Utrechtse Schaal voor de Evaluatie van Klinische Revalidatie (USER), demografische kenmerken en informatie over de geleverde zorg)?

Soort project

Van de student verwachten we een verkenning van de beschikbare wetenschappelijke literatuur en revalidatiepraktijk omtrent de definitie van, en de manieren om, “zorgzwaarte” in de MSR te meten. Daarnaast verwachten we dat de student/stagiair met beschikbare data een statistisch predictiemodel bouwt om “zorgzwaarte” te kunnen voorspellen (bijv. longitudinale analyse). Wij zullen de student begeleiden in de uitvoering.

Gewenste studierichting

Informatiekunde, gezondheidswetenschappen, sociale wetenschappen, maatschappijwetenschappen, (neuro)psychologie, geneeskunde e.d. (masterniveau).

Duur

Zes maanden

Standplaats

De Hoogstraat Revalidatie

Contactpersoon

Ronald Beuker, MSc; Business Intelligence manager; r.beuker@dehoogstraat.nl
Eline Scholten, PhD; Postdoc Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (KCRU) e.scholten@dehoogstraat.nl

 

Interesse?

Interesse in deze stageopdracht? Vul dit formulier in en mail het met je CV naar de contactpersoon. Je aanvraag wordt dan door ons beoordeeld. Alleen volledig ingevulde formulieren in combinatie met een CV worden in behandeling genomen. Ben je geneeskundestudent en heb je interesse in deze stageopdracht? Neem dan contact op met Esther Dekker.