B-STARS: Brain Stimulation for Arm Recovery after Stroke

Dit project is afgerond

Jaarlijks krijgen ongeveer 45.000 Nederlanders een beroerte. Motorische stoornissen zijn de meest voorkomende verstoringen na een beroerte. Patiënten kunnen niet of moeilijk spierbewegingen uitvoeren met de aangedane arm/hand. Revalidatieprogramma’s dragen bij aan (gedeeltelijk) herstel, maar veel patiënten hebben een chronisch sensorimotorisch tekort. De beschikbare therapie (thrombectomie en thrombolyse) is maar een voor kleine groep patienten geschikt, dus er is een dringende behoefte aan een aanvullende therapie. Recente studies suggereren dat functionele verbetering na een beroerte kan worden vergroot met niet-invasieve hersenstimulatie. Dit zal worden toegepast in de subacute fase na een beroerte.

Kortweg onderzochten wij de invloed van repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) op het herstel van de functie van de verlamde arm/hand. rTMS is een methode waarmee we bepaalde gebieden van de hersenen met een magnetisch veld tijdelijk minder of meer actief kunnen maken. In totaal deden 60 patiënten mee.  Dit onderzoek liet zien dat 10 rTMS sessies, direct gevolgd door hand-arm fysiotherapie, resulteerde in een verbetering van de hand-arm functie van 17% t.o.v. patiënten die een placebo rTMS behandeling kregen. Daarnaast werd de opnameduur verkort met 18 dagen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een multidisciplinair team, waarbij de revalidatiegeneeskunde (UMCU, De Hoogstraat), neurologie, en experimentele en translationele neuroimaging samenwerkten.

Om de uitkomsten van deze studie in een grotere groep patiënten te onderzoeken en in verschillende revalidatiecentra, is de fase 3 studie B-STARS2 opgezet.

Projectgroep

  • Prof. dr. Anne Visser-Meily

  • Prof. dr. Rick Dijkhuizen
  • Dr. Bart van der Worp
  • Dr. Bas Neggers
  • MSc. Eline van Lieshout
  • Jord Vink
  • Maaike Pelsma

Projectplanning

1 januari 2016 t/m 31 december 2020

Contact

Jord Vink