Innovatieve cognitieve diagnostiek: werkgeheugen

Vanuit het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht is er in samenwerking met de Universiteit Utrecht een taak ontwikkeld die wij gaan inzetten om werkgeheugenproblemen na beroerte op een innovatieve manier in kaart te brengen.

Werkgeheugen is een cognitieve functie waarbij mensen actief en voor een beperkte tijd informatie in een ‘geheugen’ houden zodat zij er ook manipulaties mee kunnen uitvoeren. In een neuropsychologisch onderzoek wordt dit bijvoorbeeld onderzocht met het onthouden van een rij cijfers of letters (actief onthouden) die in omgekeerde volgorde moeten worden terugverteld (manipulatie). In het dagelijks leven gebruiken we ons werkgeheugen eigenlijk maar zelden op deze manier; daar blijft veel van de informatie namelijk gewoon beschikbaar dus wij kunnen er naar kijken als dat nodig is.

Wanneer mensen informatie onthouden en wanneer niet hangt af van een aantal factoren, waaronder wat de zogenaamde ‘kosten’ zijn van het kijken. Als dat tijdverlies oplevert, dan maak je de balans op of de baten (controle) opwegen tegen de kosten (tijdverlies).

In de nieuwe taak manipuleren wij de kosten om te achterhalen wanneer mensen hun strategie veranderen. Wij onderzoeken of mensen na beroerte dit net zo efficient kunnen doen als ‘gezonde controles’ en wat hun strategie is.

Projectgroep

  • Dr. Tanja Nijboer, hoofdonderzoeker/projectleider, KCRU

  • Sanne Boing, MSc, neuropsycholoog, Universiteit Utrecht
  • Cindy van de Moosdijk, MSc, neuropsycholoog, GZ psycholoog, De Hoogstraat
  • Patricia Roggeveen, MSc, neuropsycholoog, De Hoogstraat
  • Lise van de Wiel, MSc, ergotherapeut, De Hoogstraat
  • Mirjam Kouwenhoven, MSc, revalidatiearts, De Hoogstraat
  • Prof. Anne Visser-Meily, hoogleraar en revalidatiearts, UMCU/KCRU

Projectpartners

Projectplanning

Mei 2022 – mei 2023