Prisma adaptatie in Revalidatie (PAiR)
Dit project is afgerondNa een beroerte kunnen patiënten problemen krijgen met het bewust worden van bepaalde prikkels in een deel van de ruimte om hen heen. Dit wordt neglect genoemd. Opvallende voorbeelden zijn dat het bord maar half wordt leeggegeten, of dat het gezicht maar half wordt geschoren, omdat de andere helft niet wordt opgemerkt. Patiënten met neglect zijn vaak minder zelfstandig dan patiënten zonder neglect. Daarom is behandeling van neglect van belang. Een veelbelovende behandeling is prisma adaptatie (Ten Brink e.a., 2014). Uit verschillende studies is gebleken dat prisma adaptatie de symptomen van neglect kan verminderen, op zowel neuropsychologische tests als bijvoorbeeld rolstoelnavigatie, houding en balans. We onderzochten een 10-daagse behandeling met prisma adaptatie en vergelijken dat met de huidige revalidatie (visuele scanningtraining). We keken ook naar wat de mate van vermindering van de neglectsymptomen is in het dagelijks leven (o.a. wassen, kleden, eten), door het invullen van een gestandaardiseerde observatielijst (Catherine Bergego scale) door verpleegkundigen, ergotherapeuten en fysiotherapeuten. Daarnaast werden verschillende neglecttests afgenomen (zoals de rijsimulatietaak en Mobility Assessment Course). Om te onderzoeken of het effect blijvend is werd tot 12 weken na de behandeling gemeten.
Om de diagnostiek van neglect te verbeteren hebben we enkele taken (rijsimulatietaak, Mobility Assessment Course, tablettaken), afgenomen in een groep revalidanten zonder neglect en deelnemers zonder neurologische aandoening. We hebben onderzocht of meer dynamische taken samenhangen met pen-en-papier taken, en of ze geschikt zijn voor het meten van neglect. Daarnaast bekeken we hoe visueel zoeken gemeten kan worden tijdens een wegstreeptaak, een veelgebruikte taak voor de diagnostiek van neglect.
De Nederlandstalige Catherine Bergego Scale en een handleiding van de Mobility Assessment Course zijn te downloaden bij producten.
Projectgroep
Dr. T.C.W. Nijboer, neuropsycholoog, Universitair docent Universiteit Utrecht en senior onderzoeker De Hoogstraat Revalidatie
- Prof. dr. J.M.A. Visser-Meily, revalidatiearts-onderzoeker UMC Utrecht en De Hoogstraat Revalidatie
- Drs. M. Kouwenhoven, revalidatiearts De Hoogstraat Revalidatie
- Drs. A. Eijsackers, psycholoog De Hoogstraat Revalidatie
- M.Sc. A.F. ten Brink, promovendus De Hoogstraat Revalidatie
Projectpartners
Universiteit Utrecht
Financiering
Revalidatiefonds
Projectplanning
Het project is afgerond. Op 20 februari 2018 promoveerde Teuni ten Brink op dit onderwerp met haar proefschrift ‘Visuospatial neglect after stroke: Heterogeneity, diagnosis and treatment’. Het proefschrift is online te vinden.