Thuisbehandeling: @home
Dit project is afgerondOp welke wijze kan thuisbehandeling een plek innemen in het huidige systeem van de kinderrevalidatie binnen De Hoogstraat?
In de afgelopen jaren is wereldwijd de visie ontwikkeld, dat het gezin een cruciale rol speelt in het revalidatieproces van het kind. Dit wordt bereikt middels gezinsgerichte zorg (Meihuizen de Regt, 2009). Hierbij zijn de ouders de experts van hun eigen kind. Professionals dienen daarbij met de ouders samen te werken om de hulpvragen vanuit het gezin aan de orde te stellen (Rosenbaum, 2011).
Thuis behandelen is een manier om meer gezinsgerichte zorg te leveren (Sweet, 2004). Door het kind in de eigen omgeving te behandelen kan doelgerichter worden ingespeeld op vragen van het gezin en is de verwachting dat observaties thuis een beter beeld geven. Het oefenen van taken thuis kan de transfer naar dagelijks functioneren vergemakkelijken (Ketelaar, 2001). Echter, de meeste kinderen worden gezien in het revalidatiecentrum zelf.
Het doel van het project was het ontwikkelen van een model van thuisbehandeling dat aansluit bij de behoeften van het gezin en dat geïmplementeerd kan worden in het revalidatieproces binnen De Hoogstraat. Tevens zijn de ervaringen van zowel ouders als betrokken zorgverleners genoteerd.
Het project kende een viertal fasen:
Fase 1: Literatuuronderzoek en inventariseren meningen behandelaars en ouders over de bevorderende en belemmerende factoren van thuisbehandeling binnen de kinderrevalidatie
Fase 2: Modelontwikkeling
Fase 3: Pilot waarin het model uitgevoerd en toegepast wordt
Fase 4: Evaluatie van de haalbaarheid en toepasbaarheid van het model van thuisbehandeling binnen de kinderrevalidatie
Uitkomsten
Het belangrijkste resultaat van dit project is dat thuisconsultatie als onderdeel van een revalidatietraject haalbaar is.
De haalbaarheid werd bepaald door:
¨ de zeer positieve ervaringen van ouders en zorgverleners. Bij navraag kwam naar voren dat ten minste 80% van de thuisconsulten als een meerwaarde werd beschouwd door de zorgverleners en dat ouders de zorg met een gemiddeld cijfer van een 8 beoordeelden.
¨ richtlijnen te ontwikkelen in te passen in het bestaande revalidatieproces. In deze richtlijnen wordt aangegeven wanneer er een te verwachten meerwaarde is van een of meerdere thuisconsulten. De meerwaarde wordt grotendeels bepaald door het daadwerkelijk aansluiten bij de mogelijkheden en wensen van het gezin.
¨ de voorzichtige uitspraak dat @home niet meer tijd kost en in kosten ten minste gelijk is. Echter, om hier duidelijkere uitspraken over te doen, is een kosten-effectiviteitstudie noodzakelijk.
Projectgroep
Imke van Maren-Suir
- Kitty van der Sanden
- Marjolijn Ketelaar
- Marjolein Verhoef
Financiering
Fonds NutsOhra
Projectplanning
Het project is gestart in september 2013 en werd in maart 2015 afgerond.