USER implementatie in CVA zorg
Dit project is afgerondProfessionals, revalidanten, verzekeraars en de overheid willen graag weten of verleende zorg de patiënt verder helpt. Om deze vragen te beantwoorden en deze partijen van informatie te voorzien is besloten om kwaliteit van zorg inzichtelijk, en dus meetbaar, te maken.
In de landelijke CVA revalidatie is door de Werkgroep CVA Nederland (WCN) besloten om routinematig uitkomsten te gaan meten. Er is gezocht naar een meetinstrument dat alle aspecten van CVA revalidatie meet. Er is gekozen voor de door De Hoogstraat ontwikkelde Utrechtse Schaal voor Evaluatie van Revalidatie (USER).
Deze vragenlijst wordt ingevuld door de verpleegkundige samen met de revalidant. De onderdelen zelfstandigheid (bestaande uit mobiliteit en zelfzorg), cognitie, pijn, vermoeidheid en stemming worden op deze manier gemeten.
Aanpak
Alhoewel de validiteit en betrouwbaarheid van de USER goed onderzocht zijn, ontbreekt er nog onderzoek naar de betekenis van de scores en hoe de USER gebruikt kan worden bij klinische besluitvorming en ondersteuning evaluatie van het behandelproces. Om hier meer inzicht in te krijgen, is het project ‘USER implementatie in de CVA zorg’ opgezet. Alle revalidatiecentra met een klinische CVA afdeling doen mee. Binnen het project worden aan 2 pijlers gewerkt:
1.De USER gegevens die de revalidatiecentra al hebben verzameld samengebracht en geanalyseerd door Tibor Hajos, post doc onderzoeker bij het Kenniscentrum. Met de analyses hopen we meer te kunnen zeggen over welke factoren bijdragen aan een hoge USER score bij ontslag of wat bepaalde scores zeggen over een revalidant
2.Daarnaast werken de deelnemende centra zelf aan de verdere implementatie van het gebruik van de USER in hun eigen instelling. In elk centrum is hiervoor een verpleegkundige als USER broker aangewezen. Deze heeft als taak om, samen met de revalidatiearts, het team in het afnemen en gebruik van de USER te ondersteunen.
De ervaring die tijdens het project wordt opgedaan, zal gebruikt worden om de handleiding van de USER te verbeteren en uit te breiden met handreikingen voor de implementatie en het gebruik van de USER in de zorgpraktijk. Ook streven we ernaar één of meerdere wetenschappelijke artikelen te publiceren.
Projectgroep
•Onderzoeker: Tibor Hajós
- •Projectleider: Marcus Wijffels (Rijndam revalidatie)
- •Senior onderzoeker: Marcel Post
- •Senioradviseur innovatie en implementatie: Mia Willems
- •USER knowledge-broker: Lida Kasius – de Jong
Projectplanning
Augustus 2014 – juni 2015