Stel, je bent een meisje van 11 met een aanlegstoornis van je been, waardoor je al jaren gebruik maakt van een beenprothese. Je favoriete uitje is een dagje Efteling, en je bent ook al heel vaak in de Baron geweest, een achtbaan waar je benen loshangen, voor jou kan het niet spannend genoeg. En ineens, het is zomer en je hebt een korte broek aan, word je uit de wachtrij gehaald en moet je je prothese uitdoen…
Na een kleine rondvraag blijkt dit meerdere personen met een beenprothese te overkomen. Reden dus om samen met de voorzitter van de oudervereniging te gaan praten met de mensen van De Efteling, die gelukkig ook zeer bereid waren om het beleven van de magie van De Efteling ook voor mensen met een beenprothese optimaal mogelijk te maken.
Een projectidee ontstond om een innovatieve oplossing te ontwerpen voor dit participatieprobleem. In onderstaand filmpje legt India Hoekman, die eind oktober afstudeert op dit innovatieproject bij de TU Delft, uit hoe ze te werk is gegaan en met welke partijen we een partnerschap zijn aangegaan. Duidelijk werd dat dit voor alle partijen een stap in een nieuwe wereld betekende, een leerzaam en inspirerend proces!
Dankbaar dat we door deze samenwerking weer een stapje verder komen in het “onbeperkt meedoen” van onze kinderen met een beenprothese en natuurlijk ook voor alle volwassen liefhebbers van achtbanen. En wie weet waar deze innovatie nog meer bruikbaar voor kan zijn in de toekomst?!
Geschreven door Iris van Wijk, kinderrevalidatiearts en onderzoeker
Lees ook: Ervaringen: Achtbanen voor iedereen! Het magische Efteling-project.(pagina 32).